Spuštene roletne dodatno izoluju u zimsko i letnje doba

Danju podignite roletne da biste koristili sunčane zrake kao dodatni izvor toplote. Spustite ih noću, kako biste sprečili hlađenje stakala, jer hladna stakla donose neugodan osećaj hladnoće u prostoriji. Time biste trošili manje toplotne energije i ujedno i smanjili troškove grejanja.
Zimi mozete koristiti sunce kako bi ste uštedeli toplotnu energiju. Ujutro podignete roletne i pomerite zavese na stranu kako bi sunčani zraci dospeli što dublje u prostoriju. Svetlost i toplota sunca lako prodiru kroz stakla u prostoriju i ne mogu izaći iz nje. Prostorija se ugreje principom staklene bašte.
Ukoliko imate termostat na radijatoru, on će automatski reagovati na besplatno zagrevanje prostorije pomoću sunčevih zraka, što će doprineti uštedi toplotne energije.
Efekat je svakako veći ukoliko su vam prozori na južnoj strani. Ali svakako da deo sunčevih zraka (takozvana difuzna sunčeva svetlost) sa svih strana dopire do zgrade, pa tako i do prozora koji se nalaze na severnoj strani. Tokom hladnih dana sa puno vetra i bez sunca, preporučljivo je spustiti roletne, kako biste sprečili hlađenje stakla, pogotovo kod starih prozora.

Spuštene roletne, zadržavaju toplotu u prostoru i onemogućavaju da se stakla preterano ohlade

Za vreme grejne sezone dosta toplotne energije iz stana odlazi preko prozora, zato što oni slabije izoluju od zidova, pogotovo kada su vam stakla stara 20 i više godina. Zato je posle sumraka isplatljivo spustiti roletne (skroz, sve dok se ne zatvore lamele). Efikasan način, pogotovo kada napolju duva hladan vetar!
Dodatna prednost je što vam se stakla na unutrašnjoj strani ne hlade u istoj meri kao kada biste ostavili roletne podignute.

Radijatore ne pokrivati, kako biste koristili toplotu

Prekriveni radijatori ne uspevaju da prošire toplotu kroz prostoriju. Takođe, gubite toplotnu energiju preko prozora i zidova (pogotovo ako su vam podignute roletne, te, stoga, imate osećaj hladnoće, što dovodi do podizanja temperature grejanja, kako biste nadoknadili taj gubitak. To dalje dovodi do dodatne potrošnje toplotne energije. Obe ove stvari možete sprečiti.