Osećaj hladnoće u domu zavisi i od temperature stakala

Šta je to „obično staklo“?
Zbog niske temperature površine prozorskih stakala osećate hladnoću i pored toga što Vam toplomer u prostoriji pokazuje 24°C.
Naše telo je osetljivo na hladne površine i temperaturne razlike u prostorijama koje se stvaraju između poda, plafona i zidova. Zbog tih temperaturnih razlika dolazi do skoro neosetljivog strujanja vazduha, što takođe doprinosi osećaju hladnoće u domu.

Temperatura stakla nakon sumraka

Nakon sumraka napolju temperature naglo padaju. Samim tim, površine stakala se još više ohlade, tako da se polje hladnoće dodatno proširuje. Da biste to sprečili, potrebno je još više povisiti temperaturu grejanja.

Mogu li zaštiti „obično staklo“?

Ukoliko spustite roletnu na prozoru posle sumraka, staklo se ne hladi u istoj meri kao kada biste ih ostavili podignute. Tako možete održati osećaj toplote, uprkos sumraku.

Guardian ClimaGuard® Solar dupli ili trodupli termopaket sa gasnom izolacijom između stakala

Ukoliko su prozori dobro izolovani, temperatura stakala se nalazi na istom nivou kao temperatura prostorije. To donosi dve prednosti: U prostoriji osećate prijatnu toplotu iako ste smanjili temperaturu u njoj (dodatna ušteda grejanja!) i u blizini prozora ne osećate hladnoću.
Poređenje: Sa otvorenim roletnama pri spoljašnoj temperaturi od 0°C, sa temperaturom prostorije od 20°C (mereno u sredini prostorije), temperatura stakala kod običnih prozora iznosi 5°C, kod duplo izolovanih prozora 11°C, kod duplo izolovanih prozora sa toplotnom zaštitom 17°C, dok je kod troduplo izolovanih prozora sa duplom toplotnom zaštitom 18°C!