VEKA

Priča o uspehu

 

1969

Heinrich Laumann preuzima regionalno preduzeće sa 8 radnika VEKAPLAST, koje je tada proizvodilo lamelice za roletne. Tadašnji obrt preduzeća je bio 1,7 Mio.DM.

1970

Heinrich Laumann i njegovi saradnici se pripremaju za proizvodnju prozorskih profila. Proizveden je novi prozorski sistem BASIS.

1971

Preduzeće se proširuje i počinje ekstrudiranje prozorskih profila. Tada je učešće PVC prozora na tržištu bilo samo 10 %.

1974

Proizvodna paleta se proširuje sa sistemima za ulazna vrata i kliznim sistemima. VEKAPLAST kupuje daljih 115.000 m2 industrijskog zemljišta za izgradnju nove fabrike.

1977

Pušta se u pogon prvi deo novog objekta od 10.500m2. Obrt u ovoj godini iznosi 30 Mio.DM.

1979

Godišnji obrt se povećava na 70 Mio. DM Proizvodnja se proširuje za novih 11.500m2.

1980

Zbog porasta potražnje VEKA prozorskih sistema u zemlji i inostranstvu (godišnji prihod u 1980. iznosi oko 100 Mio.DM ) gradi se treći deo proizvodnog pogona od 9.500m2.

1981

Prvi vlastiti mešač komponenata u Sendenhorstu je pušten u pogon.

1983

Na osnovu velike potražnje razvija se strategija nastupa na inostranom tržištu. U ovoj godini se osnivaju filijale u Španiji i u SAD. U SAD je osnovana filijala sa američkim partnerom.

1984

U Francuskoj se otvara filijala, koja ubrzo postaje br. 1 na francuskom tržištu.

1985

VEKAPLAST počinje proizvodnju PVC panela. Pored primene u građevini i industrijskoj branši, PVC paneli takođe imaju široku primenu u reklamnoj branši.

1986

VEKAPLAST kupuje belgijskog proizvodjača paleta Isobelec iz Battice. Otkupljene su sve akcije partnera u filijali u VEKA Španija. U Velikoj Britaniji VEKA UK počinje sa radom. Gradi se novi upravni objekat u Sendenhorstu. Godišnji obrt se povećava na 212 Mio. DM.

1987

U Francuskoj se otvara nova fabrika u Thonon-les-Bains.

1988

VEKAPLAST Sendenhorst otkupljuje akcije partnera u SAD i time VEKAPLAST USA postaje 100-procentno vlasništvo VEKA. Krajem godine se kupuju belgijske firme  Azotherm i ACE preduzeće, koje se bave proizvodnjom PVC i PE-folija. U Sendenhorstu se fabrika proširuje za još jedan pogon za mešanje materijala i proizvodnu halu za proizvodnju paleta.

1990

Preduzeće VEKAPLAST prerasta u VEKA D.O.O. Obrt u ovoj godini je 454 Mio.DM

1991

U Behringenu se osniva VEKA Umwelttechnik GmbH; ona predstavlja kamen temeljac reciklaže, koja je specifikovana za jednu branšu.

1992

VEKA GmbH postaje akciono društvo. Ova strukturalna promena je otvorila nove mogucnosti daljeg razvoja na internacionalnom tržištu. Akcije ostaju u vlasništvu familije Laumann. Godišnji obrt se povećava na 552 Mio.DM. Kao prvo preduzeće u branši VEKA AG dobija sertifikat DIN ISO 9001 i time postaje dokazani proizvodjač proizvoda proverenog kvaliteta.

1993

U Beringenu, Nemačka, na površini od 120.000 m2 VEKA, kao prva u branši, pušta u pogon najmoderniju fabriku u Evropi za reciklažu PVC prozora. Visina investicije iznosi oko 30 Mio.DM. U Reno, SAD , se osniva filijala VEKA West, Inc., a ujedno i VEKA Holding Inc., koja obuhvata aktivnosti dve filijale u Americi. U međuvremenu Grupacija VEKA zapošljava širom sveta oko 1.500 radnika, a njen godišnji prihod iznosi 610 Mio.DM.

1994

Leta ove godine je osnovana poljska filijala VEKA Poljska Sp. d.o.o.
U Reno, SAD, je otpočeta izgradnja nove fabrike za ekstrudiranje, koja je naredne godine i svečano puštena u rad. U saradnji sa kineskim partnerom je u Kini osnovan Joint-Venture, u kojem VEKA AG učestvuje sa 75%.

1995

U Singapuru je otvoreno prodajno predstavništvo za snabdevanje jugoazijskog tržišta kao što su Malezija, Tajland, Filipini, Indonezija i Vijetnam.

1996

Početkom godine je u Moskvi otvoreno prodajno predstavništvo nadležno za bivše države GU-a.
Godišnji prihod u ovoj godini iznosi oko 763 Mio.DM, VEKA Grupacija zapošljava ukupno 1.864 radnika.

1997

Elke i Andreas Hartleif (ćerka i zet Heinrich-a i Rite Laumann) počinju sa radom i preuzimaju upravni odbor personalno i vođenje filijala.
VEKA Umwelttechnik GmbH je prva fabrika za reciklažu PVC prozora sertifikovana TÜV-sertifikatom i čime je zagarantovana 100-procentna reciklaža u skladu sa propisima o zaštiti prirodne sredine.

1998

U Moskvi se osniva filijala "VEKA Rus". U Kini se otvara još jedna 100% filijala VEKA AG , koja preuzima sva poslovanja i kapital Joint Venture-a. Premešta se sedište Jinan za Šangaj.
Fabrika folija sa filijalom ACE je prodata.

1999

VEKA otvara kao prvi zapadni proizvodjač profila proizvodnju u Moskvi. Otvara se koordinator za južnoazijski region, filijala Z VEKA Plastics (Singapur) Pte. Ltd., a za južnoameričko tržište, VEKA Latina S.A., Buenos Aires.

2000

Heinrich Laumann daje otkaz na mesto predsednika upravnog odbora i postaje nadzorni organ preduzeća. Hubert Hecker dolazi na njegovo mesto predsednika upravnog odbora. Dugogodišnji partner i predsednik tehničkog odseka Eugen Schlüter posle 30 godina rada na stvaranju "VEKA istorije" odlazi u zasluženu penziju. Otvaraju se filijale VEKA Rumunija S.R.L. (Bukurešt), VEKA Meksiko (Monterrey) i VEKA do Brazil Ltda. (Florianopolis). Godišnjim obrtom od 517,8 Mio.DM, VEKA grupacija prvi put prelazi granicu od 1 Mrd.DM

2001

Dr. Werner Schuler preuzima vođstvo tehničkog odseka unutar VEKA upravnog odbora.
Otvara se prodajno predstavništvo u San Dijegu - VEKA Chile.

2002

VEKA Holdings Inc. (USA) kupuje kanadisku fabriku za ekstrudiranje Berlinex (Edmonton) i preimenuje ovo preduzeće u VEKA Canada Holdings Comp.
Otvara se prodajno predstavništvo za tajlandsko tržište VEKA Plastics (Thailand) Co. Ltd. u Bangkoku.

2003

U Delhiju je otvoreno prodajno predstavništvo VEKA Indija Pvt. Ltd.
VEKA Umwelttechnik GmbH slavi jubilarnu 10-godišnjicu postojanja.
U matičnom sedištu VEKA AG u Sendenhorstu je otvoren novi Systemtechnikum.

2004

Svečano otvaranje novog izložbenog centra VEKA AG, centra za sve VEKA-partnere. U oktobru 2004 VEKA AG dobija prestižnu nagradu za privredu „Trophée International de l‘Industrie“ od instituta Institut International de Promotion et de Prestige. Time je VEKA AG stala u red zajedno sa ostalim poznatim firmama: Microsoft, IBM, Mannesmann ili Porsche, kojima je takođe dodeljena ova nagrada.

U ovoj godini slede mnogobrojne proslave godišnjica postojanja i jubileji, kao i svečana otvaranja:
 • 35-godišnjica VEKA AG-a
 • 10-godišnjica postojanja VEKA Poljska
 • Osnivanje VEKA Bugarske
 • 10-godišnjica VEKA Zapad
 • Otvaranje predstavništva u Mumbaiu
 • 5-godišnjica postojanja “VEKA Rusija“
 • Svečano otvaranje filijale u Novosibiru

2005

VEKAPLAN sistem paleta proslavlja 20-godišnjicu postojanja. Proizvodni program PVC paleta se od 1985. konstantno proširuje i sa svojom širokom paletom proizvoda posteje vodeći u ovoj branši.
VEKA AG 2. dobija nagradu „ETHICS IN BUSINESS“, za izuzetan angažman u oblasti zaštite okoline i društva.
I u ovoj godini je vidno proširenje poslovanja VEKA AG na inostranom tržištu .

 • Svečano otvaranje VEKA Rumunija
 • Otvaranje skladišta VEKA Čile
 • Svečano puštanje u rad pogona za ekstrudiranje VEKA d.o.o Brazil
 • Otvaranje proizvodnog pogona VEKA Plastics (Malezija) Sdn Bhd
 • 20-godišnjica VEKA S.A.S u Francuskoj

2006

Proširuje se poslovanje VEKA AG na američkom tržištu otvaranjem VEKA South filijale. Terrell će snabdevati južnoameričke države , kao i tržište srednje Amerike.
Ujedno se otvara i filijala u Ukrajini, TOV VEKA Ukraina. Prvenstveno je otvoreno skladište do 2007. godine, kada će u rad biti puštena proizvodnja.
U filijali u Maleziji je u rad pušten pogon za ekstrudiranje .
Filijale u Velikoj Britaniji i Španiji slave jubilarne 20-godišnjice postojanja, a u Kini se proslavlja 10-godišnjica.
Veka je otvaranjem prodajnog centra zastupljena i na iranskom trzistu.
Veka Umwelttechnik GmbH, jedna od filijala Veka AG, je takodje prosirila svoja poslovanja na internacionalno trziste.
Francuska kompanija AWeGO Plast SAS u istoj godini postaje filijala VEKA UT.

2007

Nakon prošlogodišnje kupovine francuske fabrike za reciklažu i kupovinom engleskog preduzeća za reciklažu Cylinder Plastics, koje maja 2007. postaje VEKA Recycling Ltd., VEKA preuzima vodeće mesto na tržištu reciklaže u Evropi.
Poslovanja u Iranu su se u medjuvremenu proširuje otvaranjem još jedne filijale.

2014

Dana 30.06.2014. godine je firma GEALAN Holding GmbH zvanično postala deo VEKA AG grupe, potvrdom evropskih organa zaduženih za nadzor tržišne konkurencije.
Pridobijanjem konkurentske firme Gealan, VEKA dodatno učvršćuje svoju vodeću poziciju u svetu.


VEKA fabrikaVEKA Senderhorst poseta

Kvalitet. Poverenje. Sigurnost.

 
Stabilno partnerstvo Raznolika ponuda Široka paleta boja Sigurna isporuka Podrška Sigurna reciklaža Proveren kvalitet

Radno vreme


Smederevo Mapa
E-mail
Mapa
Kontakt

Radno vreme Centrale je svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Naši saloni


Naši saloni su Vam na raspolaganju svakog dana osim nedelje od 8 do 16 časova.