Srdačno Vam čestitamo

Izborom Vaših novih prozora odlučili ste se za moderan i visoko vredan kvalitet. Mi Vam čestitamo na ovoj odluci i uvereni smo da ste napravili pravi izbor. Vaši prozori su izrađeni prema najaktuelnijem standardu tehnike i stručno su ugrađeni. Sa željom održavanja Vašeg dugogodišnjeg zadovoljstva, pripremili smo Vam nekoliko saveta o pravilnoj upotrebi i održavanju, jer, kao i svi drugi građevinski elementi, tako i moderni prozori od PVC mase neizbežno podležu laganom trošenju. Ako se pridržavate kratkih uputstava u nastavku teksta, moći ćete bez većih napora održati vrednost Vaših prozora decenijama.

Održavanje PVC stolarije

DUAL-PVC proizvodi odlikuju se vrhunskim kvalitetom i dugovečnošću, ali, i pored toga, čišćenje i nega elemenata su neophodni za održavanje vrednosti i upotrebljivosti. Sa željom da bez većih napora dugi niz godina održite vrednost i uživate u atraktivnom izgledu Vaših prozora, vrata i roletni, pripremili smo Vam nekoliko saveta o pravilnoj upotrebi i održavanju.

Održavanje PVC profila
 • Idealno sredstvo za čišćenje profila je mekana krpa, mlaka voda i pH-neutralno sredstvo za čišćenje na bazi sapuna, preporučljivo bez boje i mirisa. Najčešće je dovoljno samo redovno čišćenje mlakom vodom.
 • U slučaju grubih nečistoća koristiti provereno sredstvo za čišćenje specijalno namenjeno za PVC-profile, slično onom u VEKA setu za čišćenje.
 • Ni u kom slučaju se ne smeju koristiti abrazivna sredstva za čišćenje ili grubi sunđeri, krpe ili četke za ribanje i trljanje.
 • Takođe se nikada ne smeju koristiti jake kiseline i razređivači. Ova sredstva mogu trajno oštetiti površinu profila.
 • Ne koristiti čistače na paru, pošto vruća para može omekšati PVC.

Savet:
Vaše prozorske profile od PVC mase ne biste trebali sušiti trljanjem nakon čišćenja. Trljanjem PVC-a stvarate statički elektricitet. Time se ponovo privlače čestice prašine. Za razliku od toga, vlažno brisanje sapunicom uklanja statički elektricitet i sprečava njegov ponovni nastanak.

Savet 1
 • Neophodno je čistiti svaki put kada se na površini profila javi vidna prljavština. U suprotnom naslage nečistoće u kontaktu sa kišnicom mogu ostaviti trajna oštećenja.
 • Većina sredstava za čišćenje ne predstavljaju opasnost pri kratkom kontaktu sa profilom, ali produženo izlaganje može izazvati oštećenja. Zato je veoma važno da posle čišćenja isperete profile čistom vodom, kako bi otklonili sve ostatke sredstva za čišćenje.
 • Od samog početka uvek koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje i mekanu krpu. Oštećenja nastala kao posledica nepravilnog čišćenja su obično vidljiva tek nakon dužeg vremenskog perioda, stoga brza testiranja na nekom skrivenom mestu na površini profila nemaju smisla.
Savet 2

Savet:
U cilju ponovnog direktnog odvođenja vode koja bi, npr. pri snažnim udarima kiše ili kod prozora u nagibnom (kipujućem) položaju mogla prodreti u žljeb okvira, svaki prozor mora imati tzv. otvore za odvod. Naći ćete ih kod otvorenog prozora npr. iznutra u unutrašnjem žljebu. Pri čišćenju prozora redovno kontrolišite i otvore za odvod, te odstranite moguća začepljenja.

Kontrola zaptivki

Vaši prozori su u cilju trajnog uklanjanja promaje i vode opremljeni modernim zaptivkama vrlo dugog životnog veka. Uprkos tome, povremeno ispitajte stanje zaptivki i njihovo pravilno ležanje u žljebu, te ih očistite pomoću vode i blagog sredstva za čišćenje. U cilju izbegavanja štete od vlage takođe povremeno kontrolišite nepropusnost zazora (fuga) između prozorskog okvira i zida. Ako se pojave pukotine na zaptivnoj masi ili ako je na pojedinim mestima otpala neodložno nam se obratite.

Čišćenje staklenih površina

Staklo se najbolje čisti čistom vrućom vodom i pomoću kvalitetne krpe za staklo. Ukoliko je potrebno, vodi dodati malu količinu sredstva za pranje stakla. Upotreba agresivnih i nagrizajućih sredstava se ne preporučuje.

Reklamacija za staklo i PVC ispune

Reklamacija za staklo je prihvatljiva ako se na daljini od 1 m od stakla mogu uočiti neke od sledećih nepravilnosti:

 • ogrebotine
 • otisci
 • mehuri
 • okrznuća
 • zamućenje

Reklamacija za ispunu je prihvatljiva ukoliko se, gledano pod uglom od 60° sa udaljenosti od 3 m, ili gledano pravo (90°) sa udaljenosti od 5 m uoči:

 • hrapavost
 • ogrebotine
 • mrlje

Nepravilnosti koje se sa te udaljenosti ne mogu zapaziti ne uzimaju se u obzir.
U tom slučaju neophodno je kontaktirati Vašeg regionalnog menadžera prodaje.

 
PDFUputstvo za upotrebu

Radno vreme


Smederevo Mapa
E-mail
Mapa
Kontakt

Radno vreme Centrale je svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Naši saloni


Naši saloni su Vam na raspolaganju svakog dana osim nedelje od 8 do 16 časova.