Dodatna sigurnost

Dodatna sigurnost

Iako na prvi pogled izgledaju kao da su razbijena, sigurnosna stakla ostaju kompaktna kao celina i staklo se ne rasipa, dok unutrašnja strana ostaje potpuno očuvana. Za sve one kojima je pored sigurnosti veoma važna i estetika, možemo ponuditi i lajsne u staklu.

 

Noviteti u kompaniji DUAL-PVC na Sajmu građevinarstva u Beogradu

Sistem Zapferband

Zapferband

DUAL-PVC je u okviru VEKA štanda na Sajmu građevinarstva u Beogradu predstavio sve traženiji sistem u zemljama Evropske unije, takozvani trokrilni prozor bez fiksne prečke. Radi se o inovaciji koja je proizišla iz zahteva švajcarskog tržišta: što manje profila - što više stakla. Kombinacija ROTO NT okova koje čine dve pokretne šine po kojima se srednje krilo klizi i zamena tzv. T prečke štulp prečkom, koja se sistemom hladnog vara montira sa obe strane srednjeg krila, omogućeno je da se inovacija ne primeni samo na trokrilni prozor, već svuda gde se prvobitno postavljala tzv. T prečka (četvorokrilni, petokrilni... ). Razlika u odnosu na standardni sistem kombinacije profila je oko 70 mm više svetlosne površine po širini. Sistemom VEKA Softline 70MD, koji ima veću raspoloživost, kako krila, tako i štokova, uz mogućnost da se na jednom prozoru nalaze različiti štokovi (različite spoljne mere profila), može se dobiti još više svetlosti, odnosno veći procenat svetle povrišine u odnosu na PVC profil. Karakteristika ovakovog sistema je što je profil krila 103296 sa ojačanjem od 2 mm i sistem treće gume na krilu čini PVC nosač (unutrašnjom geometrijom definisano od krila ka štoku). Navedeni sistem je poznatiji kao sistem „Zapferband“ i najčešće je u kombinaciji sa skrivenim šarkama u štoku (skriven okov) i sigurnosnim sistemom u klasi protivprovalne zaštite RC2.

Continue Reading

Provetravanje

Provetravanje

Cveće u stanu, kuvanje, pranje ili tuširanje utiču na povećanje vlažnosti vazduha, što zahteva odgovarajuću regulaciju (pomoću kratkotrajnog provetravanja).
Za dobru, zdravu klimu u stanu potrebna je relativna vlažnost vazduha od 35% do 50%.
Vazduh može absorbovati samo jednu određenu količinu vlažnosti koja se označava kao zasićavajuća količina. Na absorpciju vlage od strane vazduha utiče temperatura vazduha. Vazduh temperature 20°C može da absorbuje do 18g/m vlage. Ako se absorbuje 18g/m, dostiže se zasićavajuca količina. Ako temperatura u prostoriji spadne na 10°С, onda zasićavajuca količina iznosi 9g/m.
Pri prekoračivanju zasićavajuce količine dolazi do kondenzacije vode (izazvano povećanjem vlažnosti vazduha ili padom temperature).
Ako se na hladnim zidnim površinama i1i u uglovima sa slabim kretanjem vazduha tačka kondenzacije pređe, dolazi do stvaranja kondenzacijske vlage. Tačka kondenzacije je tačka kod koje vlaga u vazduhu u obliku gasa prelazi u čvrsti oblik i vidno se akumulira kao kondenzacijska vlaga u vidu kapljica.

Na ovu tačku kondenzacije utiču sledeći faktori:
1. spoljašnja temperatura
2. toplotna izolacija rama i stakla
3. temperatura u prostoriji
4. relativna vlažnost vazduha u prostoriji

Treba obratiti pažnju da je temperatura zidnih površina znatno niža od temperature vazduha.

Površinska temperatura za različite tipove stakla pri temperaturi prostorije od 20°С i spoljašnjoj temperaturi od 0°C:
1. obično staklo oko 5°С
2. izolaciono staklo oko 11 °С
3. termopansko staklo oko 16°С

Iz ovog izlaganja možemo zaključiti da može doći do kondenzacije na osnovu različitih uslova.

Continue Reading

MACO - Kvalitet po najvišim standardima

MACO Harmony ručica

MACO ima sertifikat DIN EN ISO 9001:2008. MACO-EMOTION ručice proizvode se prema specifikaciji shodno RAL-smernicama, što znači da u svakom momentu odgovaraju permanentnim kontrolama kvaliteta.
Stabilno metalno jezgro je presvučeno zaštitnim slojem PVC-a debljine 3 mm. Površina je izuzetno otporna na habanje. Ogrebotine i ostale pojave usled rukovanja su jedva vidljive.
Oznake kvaliteta Harmony ručice testirane po RAL-u:
Raster položaja ručice sa 4 opruge
Metalni prsten rastera
Precizno nitovanje garantuje stabilnu vezu između ručice i rozete
Potkonstrukcija rozete fiksirana stabilizatorima

Continue Reading

Ko danas štedi energiju, investira u budućnost

VEKA kuća noć

Struja je sve skuplja, a fosilna goriva kao što su nafta ili gas ne samo da su skupa, već i ograničena. Zato smanjite Vašu potrošnju energije i do 40% zamenom starih prozora i time aktivno doprinesite zaštiti klime smanjivanjem emisije CO2.

Continue Reading

Radno vreme


Smederevo Mapa
E-mail
Mapa
Kontakt

Radno vreme Centrale je svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Naši saloni


Naši saloni su Vam na raspolaganju svakog dana osim nedelje od 8 do 16 časova.